Porsgrunn Begravelsesbyrå / Nyheter / Først ut i Telemark som miljøsertifisert begravelsesbyrå

Først ut i Telemark som miljøsertifisert begravelsesbyrå

Først ut i Telemark som miljøsertifisert begravelsesbyrå

Tekst og foto: Ørnulf Holen, TA

SKIEN: Skien begravelsesbyrå er først ut i bransjen i Telemark som Miljøfyrtårn-sertifisert bedrift. Det betyr blant annet at kister, urner og annet som skal i jorda eller ovnen er nedbrytbart, samt at nye bårebiler må tilfredsstille et utslippskrav.

Daglig leder i Skien begravelsesbyrå AS, Frid Alfsen, forteller at de også eier Porsgrunn begravelsesbyrå, som også blir sertifisert.

– Det er jo alltid gøy å være først ute. Vi er det første i Telemark, og hittil er vi det femte eller sjette begravelsesbyrået i Norge som blir Miljøfyrtårn-sertifisert, sier Alfsen.

Neste gang de kjøper en ny bårebil, må den tilfredsstille et bestemt utslippskrav.

Varebiler på strøm

– Vi kjører jo ikke så mye, men noe kjøring blir det, og vi har nå kjøpt to varebiler som begge er elbiler. Grunnen til at vi ville bli Miljøfyrtårn-sertifisert er at vi mener det kan være et konkurransefortrinn, og så er det viktig at alle tar sin del. Det meste av sertifiseringskravene hadde vi på plass, vi hadde bare ikke dokumentert det. Kisteleverandøren vår er allerede sertifisert, og alt som skal i jord og ovn skal være nedbrytbart. Mange av kravene ligger allerede i gravferdsloven. At vi er Miljøfyrtårn-sertifisert skal heller ikke bli noe dyrere for kundene, forsikrer Alfsen, som er tredje generasjon i firmaet.

Skien begravelsesbyrå har en historie helt tilbake til 1894 i Skien, da vognmann Jakob Riis og kirketjener Andreas Kullerud innledet et samarbeid, og etter hvert startet de opp sammen. På 1950-tallet kom farfaren til Frid Alfsen til Skien. Han kom inn i firmaet, som han overtok i 1958.

Frid har nå overtatt rollen som daglig leder etter faren Jan Alfsen, som fortsatt er sving i firmaet.

Bestiller på nett i Sverige

For å kunne bli miljøfyrtårn-sertifisert har firmaet måttet gjøre noen investeringer, men Alfsen regner med at det skal lønne seg på sikt. Når det gjelder trender i bransjen, forteller Alfsen at mye har skjedd siden hun startet i familiebedriften for 20 år siden.

– Da hadde vi ikke egen nettside en gang. Nå vil flere ha minnesider på nettet, og via nettsiden vår kan en gjøre noen valg i forbindelse med en begravelse, men så tar vi kontakt etterpå, sier Alfsen.

Hun forteller at i nabolandet Sverige har det blitt flere og flere bestiller alt i forbindelse med en begravelse via nettet, og hun utelukker ikke at den trenden også kan komme til Norge på sikt.

– Mye arbeid

Tirsdag ettermiddag fikk de overrakt det synlige beviset på at de er blitt Miljøfyrtårn-sertifisert. Skiensordfører Hedda Foss Five (Ap) og miljøvernrådgiver Eigil Movik i Skien kommune hadde med seg en stor plakett, som et synlig bevis på at bedriften er sertifisert for tre år. Når den tida er gått, må sertifiseringa fornyes.

– Sertifiseringa henger høyt, og vi vet at det ligger mye arbeid bak. Vi synes det er viktig å gjøre stas på de bedriftene som oppnår denne miljøsertifiseringa, som stiller strenge krav. Det er første gangen jeg deler denne ut til et begravelsesbyrå. Vi må nå de klimamålene vi har satt oss, og dette blir en gevinst for skienssamfunnet, samtidig som jeg håper at også dere merker at dere kan spare på dette, sa Hedda Foss Five under overrekkelsen.

Miljøvernkonsulent Eigil Movik sier at det nå er blitt mange miljøsertifiserte bedrifter i kommunen.

– Jo flere slike besøk vi kan dra på – desto hyggeligere er det å jobbe som miljøvernrådgiver. Jeg vet at det ligger mye arbeid bak dette og vilje til å få dette på plass, sa Movik.

Kontakt Oss
x